- Енергетична незалежність України: науково обгрунтовані шляхи рішення — новини заводу Енергетик
Зворотний зв'язок
Зворотний зв'язок
Опитувальний листОпитувальний лист



Енергетична незалежність України: науково обгрунтовані шляхи рішення



Фахівці Національної академії наук України підготували ряд пропозицій щодо розвитку енергетики країни. Забезпечення енергонезалежності України повинне розвиватися за п'ятьма основними напрямами.

Розробка власних родовищ вуглеводнів – перспективний шлях скорочення імпортних постачань нафти і газу. Сьогодні в Україні науково обгрунтовані прогнози під буріння свердловин на 80 нафтогазоносних об'єктах у різних регіонах країни. Ведеться активна розвідка Бовтишського родовища, де згідно з підрахунками вчених знаходиться 4 млрд т горючих сланців. Перспективні запаси вуглеводнів має також ряд шельфових зон річок і морських акваторій.

Інноваційним напрямом для України є розвиток геотермальної енергетики. За оцінками фахівців, застосування новітніх технологій в перспективних з точки зору потенційної енергії геотермальних вод регіонах може давати більше 13 млрд кВт·г теплової та 2 млрд кВт·г електричної енергії на рік. При цьому геотермальні тепло- та електростанції окупаються впродовж 3-5 років.

Модернізація існуючого котельного устаткування України повинна проводитися з урахуванням установки котлів з циркулюючим киплячим шаром. Ця технологія дозволяє використати низькосортні марки вугілля, шлами і відходи вуглезбагачувальних фабрик, а також знижує викиди побічних продуктів до прийнятих в Європі стандартів.

Ефективне енергозбереження – актуальна на сьогодні проблема вітчизняної енергетики. На думку фахівців, найбільш перспективним з точки зору економії паливних ресурсів є сектор малої енергетики, що включає промислові теплоелектроцентралі і котельні установки, на які припадає 60 % споживання палива. Вирішує проблему впровадження модернізованих парових котлів з високим ККД, що дозволить понизити витрати палива на третину.

Термоелектрика – процес прямого перетворення теплової енергії в електричну – набуває сьогодні особливого значення. Це пов'язано з перспективою виробництва з відпрацьованого тепла ТЕЦ електроенергії, порівнянної за кількістю з енергією, що виробляється усіма атомними станціями країни.



Как это делается

  • ->
  • ->

Все видео
Подпишитесь!

Повернення до списку