- Експеримент мимоволі: децентралізація опалювання в Дніпропетровській області — новини заводу Енергетик
Зворотний зв'язок
Зворотний зв'язок
Опитувальний листОпитувальний лист



Експеримент мимоволі: децентралізація опалювання в Дніпропетровській області



В трьох містах Дніпропетровської області підвели підсумки опалювального сезону 2016-2017, що пройшов в умовах повної децентралізації. В цілому вимушений перехід на нову систему опалювання дав позитивні результати, є серйозний досвід використання електрики і альтернативних видів палива замість газу.

Проблема з опалюванням зріла в трьох містах Дніпропетровської області — Марганці, Нікополі і Покриві — з 2000 року. Морально і фізично застаріле котельне устаткування, магістральні трубопроводи, зношеність яких перевищувала усі допустимі норми, породжували різке зниження якості послуг, що надавалися тепломережами, при безперервному зростанні їх вартості.

Борги тепломереж зростали. В цих умовах, враховуючи зростання цін на газ та ціни на котельне обладнання, міська влада всіляко сприяла поширенню автономного опалювання, паралельно вирішуючи питання, на який тип енергії переходити. Якщо Покров віддав перевагу традиційному газовому опалюванню, то Марганець і Нікополь вибрали електрику. Марганець знаходиться в 30 км від Запорізької АЕС і платить 70% від традиційних тарифів.

Результати вибору не змусили себе чекати. У люті морози, як і очікувалося, електричні мережі не витримували пікового навантаження, тримаючи цілодобово в повній бойовій готовності бригади енергетиків. Запасні трансформатори замість згорілих звозили з усієї області. Зате сьогодні за рахунок модернізації проблема на майбутній сезон знята. Покров пережив зиму значно спокійніше.

Проблема опалювання бюджетних установ була розв'язана за рахунок установки котельних на альтернативному паливі на декілька будівель. Вартість котельного обладнання взяв на себе інвестор. Так, одна котельна на пелетах у Марганці забезпечує теплом школу, дитячий сад, адміністративні будівлі, влітку дає гарячу воду і забезпечує теплом басейн. Позитивним підсумком реформування систем опалювання є те, що котельні Марганцю і Покрову економлять тепер 4 млн куб газу на рік.




Как это делается

  • ->
  • ->

Все видео
Подпишитесь!

Повернення до списку